fødest stadig

På denne konserten spiller Mistral blåsekvintett tre verk som alle har en tilknytning til fenomenet vind, slik kvintetten med fem blåsere fra «vegen mot nord» selv er oppkalt etter en beryktet nordavind helt sør i Frankrike.

Åpningsverket er Ståle Kleibergs In the wind, skrevet på hjemmekontor under pandemien og urfremført på YouTube i 2020. Tittelen spiller på en dobbeltbetydning: Det er musikk for fem blåsere, samtidig som in the wind også kan oversettes med det ryktes at – alt var usikkert under pandemien og ryktene gikk: hvor lenge vil den vare? kommer vaksinene? vil vi få klemme igjen snart? Svaret var alltid in the wind.

Det midterste verket på konserten er også det nyeste: fødest stadig av Magnar Åm urfremføres på denne turnéen og beskriver livet som en tilstand av kontinuerlig læring: En selv, og dermed musikken, fødes stadig gjennom de spørsmålene verden åpner opp for en hver dag. Koblingen til vinden ligger i at dette er det første av seks verk i Nordavind-prosjektet til Mistral blåsekvintett, hvor ensemblet følger vinden rundt i de gamle fylkene fra den tiden seil var beste form for fremdrift og leter etter ny musikk og gamle sagn om nordavinden. I forbindelse med dette prosjektet lager kvintetten også en mikrodokumentarserie, og første episode slippes denne uken.

Avslutningsnummeret, Wind Doodles av Torstein Aagard-Nilsen, er en drodling rundt ulike idéer for en blåserbesetning, a wind quintet, slik man kanskje drodler på papir: En boks blir et hus blir en kubistisk sjiraff der hånden finner sine egne veier mens en selv sitter i telefonen. Der det er vanskelig å være like tankeløs når man drodler med noter som når man tegner sjiraffer i telefonen er resultatet et harmonisk fundert verk i en fri, rapsodisk form. Verket ble bestilt av Bergen Unge Blåsekvintett i 2016.

Konserten er støttet av Kulturrådet

30. september 2022
kl 19:00
Hornemansgården
Trondheim

Voksne: 200 kr
Studenter/elever: 100 kr
Barn < 16 år: gratis

Kongens gate 7, 7013 Trondheim

1. oktober 2022
kl 19:00
Åsane kulturhus
Bergen

Billetter via BrassWind-festivalen

Åsane Senter 52, 5116 Ulset