Konsertforedrag

Konsertforedrag

I uke 46 legger en av landets ledende profesjonelle blåsekvintetter, Mistral Blåsekvintett, ut på turné i Mjøsregionen. Underveis ønsker vi å besøke musikklinjer/folkehøgskoler med et konsertforedrag.

I løpet av den tiden vi har sammen med elevene jobber vi oss gjennom musikkhistorien samtidig som vi snakker om hva det innebærer å spille i/drive et kammerensemble, presenterer historier rundt musikken og viser frem de ulike tilknytningene vi har til arbeidslivet som utøvere (orkestermusiker, operamusiker, frilanser).

For at elevene skal få mest mulig ut av besøket har vi laget noen oppgaver det er mulig å jobbe med i forkant, men programmet er lagt opp slik at det skal være givende også uten forberedelse. Vi vurderer det slik at dette besøket er mest aktuelt for 2. og 3. trinn, men interesserte elever på 1. trinn kan også ha glede av konsertforedraget.

På denne turnéen besøker vi folkehøgskolen Toneheim og musikklinjene ved Stange og Gjøvik videregående skoler.

Turnéen er støttet av Bergesenstiftelsen, Creo og Kulturrådet

17./18. november 2022

Lukket arrangement


Fødest stadig

fødest stadig

På denne konserten spiller Mistral blåsekvintett tre verk som alle har en tilknytning til fenomenet vind, slik kvintetten med fem blåsere fra «vegen mot nord» selv er oppkalt etter en beryktet nordavind helt sør i Frankrike.

Åpningsverket er Ståle Kleibergs In the wind, skrevet på hjemmekontor under pandemien og urfremført på YouTube i 2020. Tittelen spiller på en dobbeltbetydning: Det er musikk for fem blåsere, samtidig som in the wind også kan oversettes med det ryktes at – alt var usikkert under pandemien og ryktene gikk: hvor lenge vil den vare? kommer vaksinene? vil vi få klemme igjen snart? Svaret var alltid in the wind.

Det midterste verket på konserten er også det nyeste: fødest stadig av Magnar Åm urfremføres på denne turnéen og beskriver livet som en tilstand av kontinuerlig læring: En selv, og dermed musikken, fødes stadig gjennom de spørsmålene verden åpner opp for en hver dag. Koblingen til vinden ligger i at dette er det første av seks verk i Nordavind-prosjektet til Mistral blåsekvintett, hvor ensemblet følger vinden rundt i de gamle fylkene fra den tiden seil var beste form for fremdrift og leter etter ny musikk og gamle sagn om nordavinden. I forbindelse med dette prosjektet lager kvintetten også en mikrodokumentarserie, og første episode slippes denne uken.

Avslutningsnummeret, Wind Doodles av Torstein Aagard-Nilsen, er en drodling rundt ulike idéer for en blåserbesetning, a wind quintet, slik man kanskje drodler på papir: En boks blir et hus blir en kubistisk sjiraff der hånden finner sine egne veier mens en selv sitter i telefonen. Der det er vanskelig å være like tankeløs når man drodler med noter som når man tegner sjiraffer i telefonen er resultatet et harmonisk fundert verk i en fri, rapsodisk form. Verket ble bestilt av Bergen Unge Blåsekvintett i 2016.

Konserten er støttet av Kulturrådet

30. september 2022
kl 19:00
Hornemansgården
Trondheim

Voksne: 200 kr
Studenter/elever: 100 kr
Barn < 16 år: gratis

Kongens gate 7, 7013 Trondheim

1. oktober 2022
kl 19:00
Åsane kulturhus
Bergen

Billetter via BrassWind-festivalen

Åsane Senter 52, 5116 Ulset

Musica Brasilis

Musica Brasilis

Vi fem i Mistral blåsekvintett trekker pusten og puster liv i fem blåsekvintetter fra verdens lunge, landet som huser Amazonas, hjem til en fjerdedel av alle arter vi kjenner til. Det blir danserytmer, urfolksmusikk og klagesanger i grenselandet mellom tradisjonsmusikk og modernistisk kunstmusikk fra et land som nesten er like stort som kontinentet vi bor på, sambafotballens hjemland Brasil.

Konserten er støttet av Kulturrådet, Fond for utøvende kunstnere og Ringerike kommune.

Plakatfoto: Neil Palmer/CIAT, kart over Brasil: Pumbaa80, begge via Wikimedia Commons

7. april 2022
kl 19:00
Gamle Rådhus scene

Christiania Torv, Oslo

Voksne: 200 kr
Barn/studenter: 100 kr
Kjøp billett her

8. april 2022
kl 19:00
Hønefoss kirke

Kirkegata 12, Hønefoss

Voksne: 200 kr
Barn/studenter: 100 kr
Kjøp billett her


Peter og ulven

Peter og ulven

Vi setter opp barneforestillingen vår på nytt, slik at enda flere barn skal få oppleve magien i levende musikk, fortelling og papircollage!

Peter bor sammen med bestefaren sin på en gård langt fra folk, hvor dyrene er de eneste vennene hans. Utenfor gjerdet ligger den mørke skogen, og dit får ikke Peter gå, for i skogen bor den stygge ulven. Selvfølgelig gjør han ikke som bestefar sier, og ganske riktig kommer ulven luskende – nå må Peter overvinne frykten og bruke fantasien om han skal redde skinnet på seg selv og vennene sine.

Akkompagnert av Sergei Prokofievs udødelige musikk spilt av en av landets ledende blåsekvintetter, Mistral blåsekvintett, får historien om Peter og ulven liv gjennom skuespilleren Thea Borring Landes stemme, samtidig som Nina Nordal Rønne — en av våre fremste barnebokillustratører — illustrerer eventyret i sanntid med saks, papir og limstift. Dette blir et gledelig gjensyn med Peter og ulven til live musikk, live fortelling og live papircollage!

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd og Bergesenstiftelsen.

18. september 2021
kl 13:00
Furuset bibliotek

Forestillingen er gratis, men du må reservere billetter

Trygve Lies Plass 5, 1051 Oslo

Forestillingen spilles ved flere andre biblioteker for inviterte skoleklasser.


In the wind

In the wind

MERK: Mistral blåsekvintett følger nasjonale og lokale føringer. Konserten på Hønefoss gjennomføres som planlagt, men med redusert kapasitet (førstemann til mølla, se link under), mens konserten i Oslo er avlyst pga lokale retningslinjer.

Det er november, og de milde sommervindene som stryker en varsomt over kinnet er byttet ut med sitt bryskere motstykke i høstens repertoar av vær som varsler at årstidene skifter. Vi er oppkalt etter en beryktet nordavind og kaller opp konserten etter vårt første bestillingsverk, «In the wind» av Ståle Kleiberg, som blir å høre for første gang noensinne på konsertene 14. og 15. november.

I tillegg viderefører vi det inspirerende samarbeidet med den prisbelønte pianisten Dimitris Kostopoulos og setter opp Mozarts magiske pianokvintett sammen med den mindre spilte sekstetten til Ludwig Thuille, romantisk musikk av øverste klasse.

Konserten spilles som formiddagskonsert på Nynorskens hus i Oslo sentrum lørdag formiddag og i den nydelige nye Hønefoss kirke søndag kveld.

Velkommen inn i varmen!

Konsertene er støttet av Kulturrådet, Ringerike kommune, Oslo kommune, Creo (tidligere musikernes fellesorganisasjon), Fond for utøvende kunstnere og Det norske komponistfond.

Vi anbefaler å kjøpe billetter på forhånd, da dette letter myndighetenes arbeid med smittesporing, men det blir selvfølgelig mulig å kjøpe i døren også; vi vil da samle inn navn og telefonnummer til smittesporing på stedet.

Kjøp billetter til konserten i Oslo her: KONSERTEN I OSLO ER AVLYST
Kjøp billetter til konserten i Hønefoss her: https://mistralblasekvintett.ticketco.events/no/nb/m/e/in_the_wind_honefoss

Mistral blåsekvintett er, i likhet med arrangørene der vi leier lokale, opptatt av at det skal være trygt å gå på konsert, og vi følger alle nasjonale, regionale og lokale pålegg og legger til rette for en gjennomføring der alle kan holde tilstrekkelig avstand og føle seg trygge.

14. november 2020
AVLYST
Nynorskens hus

Nynorskens hus

15. november 2020
kl 18:00
Hønefoss kirke

Hønefoss kirke

Voksne: 200 kr
Studenter/barn: 100 kr


Wabi-sabi

Wabi-sabi

Ingenting varer, ingenting blir noensinne helt ferdig. Den logiske konsekvensen er at ingenting kan være perfekt – selv ikke i et velfrisert liv på sosiale medier. Eller, på japansk: Wabi-sabi – et estetisk og filosofisk ståsted som finner det vakre der det er minst åpenbart og minner oss om hvor umulig illusjonen om perfeksjon er. Samtidig blir vi minnet på hvordan den gjennomgående materialismen som er nødvendig for et samfunn rigget for vekst ikke nødvendigvis er noen naturgitt forutsetning for et godt liv.

Bli med når en av landets ledende blåsekvintetter, Mistral blåsekvintett, gjennom fem ulike innfallsvinkler undersøker om konsertformen kan tas i bruk for å streke opp et omriss rundt noe som ikke lar seg beskrive med ord. I tillegg til musikken vil ensemblet stille ut fem fotografier med tilhørende tekst, et visuelt forsøk på å belyse de fem samme innfallsvinklene gjennom et granskende blikk rettet mot hver enkelt musikers favorittkopp.

Konsertene er støttet av Kulturrådet, Bergesenstiftelsen, Oslo kommune og Trondheim kommune. På grunn av smittevern og -sporing vil det kun være anledning til å kjøpe billett på forhånd.

Billetter, Oslo: https://scenehus.ticketco.events/no/nb/e/mistral_blaasekvintett_wabisabi

Billetter, Trondheim: https://nimuser.hoopla.no/sales/wabisabi

17. oktober 2020
kl 12:00
Gamle Raadhus Scene

Christiania torv 1, Oslo

18. oktober 2020
kl 19:00
Kafé Ni Muser

Bispegata 9, Trondheim

Voksne: 200 kr
Barn/student: 100 kr

Kun forhåndssalg, se teksten til venstre.


Peter og ulven

Peter og ulven

Peter bor sammen med bestefaren sin på en gård langt fra folk, hvor dyrene er de eneste vennene hans. Utenfor gjerdet ligger den mørke skogen, og dit får ikke Peter gå, for i skogen bor den stygge ulven. Selvfølgelig gjør han ikke som bestefar sier, og ganske riktig kommer ulven luskende – nå må Peter overvinne frykten og bruke fantasien om han skal redde skinnet på seg selv og vennene sine.

Akkompagnert av Sergei Prokofievs udødelige musikk spilt av en av landets ledende blåsekvintetter, Mistral blåsekvintett, får historien om Peter og ulven liv gjennom skuespilleren Hanne Mathisen Hagas stemme, samtidig som Nina Nordal Rønne — en av våre fremste barnebokillustratører — illustrerer eventyret i sanntid med saks, papir og limstift. Dette blir sannsynligvis første gang du kan oppleve klassikeren Peter og ulven med live musikk, live fortelling og live papircollage!

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd.

21. februar 2020
kl 11:00
Tøyen bibliotek

Tøyen bibliotek, Oslo

22. februar 2020
kl 13:00
Grünerløkka bibliotek

Grünerløkka bibliotek, Oslo

Forestillingene er gratis


Vestlandsturné 2019

Vestlandsturné 2019

Den siste uken i november 2019 kan du oppleve Mistral blåsekvintett fremføre noe av den mest sentrale musikken i repertoaret for denne besetningen ved tre ulike steder på vestlandet:

  • 25. november kl 19:30 på Lauget kaffi og kultur på Sandane
  • 26. november kl 19:30 i Ørsta kyrkje
  • 27. november kl 19:00 på Sobra Scene (tidligere Avholdshjemmet) i Ålesund

I tillegg besøker kvintetten musikklinjene ved Firda vgs og Volda vgs med et konsertforedrag bygget rundt utviklingen i litteraturen for besetningen vår og det å spille kammermusikk.

Program:

  • Jan Inge Moksnes: Vårslått
  • Anton Reicha: Kvintett i ess-dur, opus 88 nr 2
  • Harald Sæverud: Slåtter og stev frå Siljustøl
  • Carl Nielsen: Kvintett

Billettene til alle konsertene koster kr 200,- for voksne og kr 100,- for barn. På konserten i Ørsta kommer elever i kulturskolen inn gratis, et tiltak som er støttet av kommunen.

Turnéen er støttet av Norsk Kulturråd, Fond for utøvende kunstnere og Ørsta kommune.

25/11 2019
kl 19:30
Lauget, Sandane

Lauget kaffi og kultur

26/11 2019
kl 19:30
Ørsta kyrkje

Ørsta kyrkje

27/11 2019
kl 19:00
Sobra Scene
Ålesund

Sobra scene

Voksne: 200 kr
Barn: 100 kr


Kvintett og klaver

Kvintett og klaver

Velkommen til konsert og sesongstart for Mistral!

Vi har fått med oss den prisbelønte gresk-norske pianisten Dimitris Kostopoulos og skal fremføre Mozarts pianokvintett og Poulencs sekstett for blåsere og klaver. I tillegg har pianisten med seg to små Schubert-stykker, og fløytisten vår skal spille et moderne islandsk stykke for solo fløyte.

Konserten er støttet av Kulturrådet.

6. september 2019
kl 19:00
Røa kirke

Voksne: 200 kr
Barn: 100 kr

Røa kirke, Oslo

7. september 2019
kl 19:00
Drøbak kirke

Voksne: 200 kr
Barn: 100 kr

Drøbak kirke, Drøbak

L’école française

L’école française

Vi møtte tidlig opp den dagen. I vrimleområdet innenfor hovedinngangen hang listene, fortegnelsene over hvem som hadde oppnådd hvilke resultater i de ulike fagene. Knallhardt. Men det var her, her det skjedde. All historien i veggene som til nå hadde vært ord i et klasserom. Som tente lys satt vi og hørte på timene inne på de sparsommelig innredede kontorene; alt gikk på fransk, og det gikk fort. Musikkstudenter på skoletur. Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris.

Mistral blåsekvintett, oppkalt etter en berømt og beryktet fransk vind, gir seg i kast med den franske skolen og prøver å finne ut av denne tradisjonen som har vært så avgjørende spesielt for treblåserne. Vi begynner med musikk for teaterscenen av Jacques Ibert, og vi leter frem udødelige verker av impresjonistenes frontkjempere Maurice Ravel og Claude Debussy, før vi avslutter med kvintetten skrevet av mannen som egenhendig grunnla den legendariske franske fløyteskolen, Paul Taffanel.

Konserten er støttet av Kulturrådet og Creos vederlagsfond

16. mai 2019
kl 19:00
Hønefoss kirke

Voksne: 200 kr
Barn: 100 kr

Hønefoss kirke

19. mai 2019
kl 19:30
Villa Møllebakken
Tønsberg

Billettering ved Villa Klassisk
Enkel servering av fransk mat

Villa Møllebakken